OKUL ÖNESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

OKUL ÖNESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Okul Öncesi Eğitim Nedir?

Okul öncesi eğitim; çocukların zorunlu eğitim yaşına kadar hareket etmeyi, sosyalleşmeyi ve paylaşmayı öğrenebilecekleri, çeşitli etkinliklerle fiziksel, duygusal, zihinsel yönden gelişmelerine katkı sağlayabildikleri ve yeteneklerini keşfedebildikleri bir eğitim sistemi şeklinde tanımlanabilir. Okul öncesi eğitimde, çocukların birçok kazanım elde etmesini sağlayan matematik, sanat etkinlikleri gibi aktivitiler bulunmaktadır.

Öğrenmeye En Uygun Dönem

Okul öncesi eğitimi oldukça önemli yapan faktörlerden bir diğeri de öğrenmeye oldukça uygun bir dönem olmasıdır. Bu yaşlarda çocuğunuz zihni oldukça hızlı çalışmakta ve öğrenmeye aç bir durumda bulunmaktadır. Bu nedenle bu sürecin iyi bir şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle belirtmek gerekir ki, çocuğunuzun gözlemlemiş olduğunuz önemli bir yeteneği varsa bu yeteneğin bu yaşlarda üstüne gidilmelidir. Çocuğunuz bu yaşta her şeyi daha kolay öğrenmekte ve öğrendikleri geleceği için son derece önemli olmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çatısı altında yer alan okul öncesi eğitim kurumları, çocuğunuza iyi bir gelecek hazırlamak için varlardır. Okul öncesi eğitim sayesinde çocuklarınız hem okula adaptasyon sorunu yaşamayacaklar hem de evde oturmak yerine yaşıtlarıyla sosyalleşmenin keyfine varacaklardır. Örneğin; parmak oyunları çocuk şarkıları ve sanat etkinlikleri çocuğun direkt olarak sosyalleşmesine katkı sağlamaktadır.

Okul öncesi eğitim hakkında son derece mühim araştırmalar da bulunmaktadır. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, okul öncesi eğitim almış olan öğrenciler, okul öncesi eğitim almamış öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar. Bunun en önemli sebebi hiç şüphesiz okul öncesi eğitim alan öğrencilerin daha tecrübeli olmasıdır. Okul öncesi eğitim almamış çocuklar, ailelerinden ayrılmanın korkusunu okulda yaşamakta ve bu da derslere adapte olmalarını son derece zorlaştırmaktadır. Araştırmaların neticesinde de görüldüğü gibi okul öncesi eğitim oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu konuda ailelerin mutlak suretle bilinçlendirilmesi gerekmektedir.Okul öncesi faaliyetlerinden olan sanat etkinlikleri ve çocuk şarkıları ile sayısal beceriyi geliştiren matematik çocukların temel eğitimini oluşturacaktır.

Okul Öncesi Eğitim Etkinlikleri

Okul öncesi etkinlikleri, okul öncesi eğitimin en önemli unsurlarından biridir. Bu okul öncesi etkinlikler arasında iyi bir temel oluşturabilmesi açısından matematik etkinlikleri gibi etkinlikler bulunduğu gibi, çocukların yardımlaşmayı ve bir arada hareket etmeyi öğrenebilmesi için yapılan sanatsal etkinlikler de bulunmaktadır. Bunun yanında, çocukların daha fazla eğleneceği çocuk şarkıları ve parmak oyunları okul öncesi etkinlik örnekleri arasındadır. Parmak oyunları aktiviteleri ile sanat etkinlikleri çocuğun motor becerileri ile beraber duygusal kısmını da harekete geçirir.

Okul Öncesi Matematik Etkinlikleri

Öğrencilerin en çok zorlandığı derslerin başında hiç şüphesiz matematik dersi gelmektedir. Aslında korkulması yersiz bir ders olan matematik, doğru bir eğitimle oldukça kolay bir biçimde halledilebilecek bir derstir. Matematik dersindeki başarısızlığın en büyük sebebi, hiç şüphesiz derse ön yargılı yaklaşmak ve birçok öğrencide hakim olan "ben yapamam" düşüncesidir. Bu düşüncenin kırılması için ilk etapta öğrenciye matematiğin sevdirilmesi gerekmektedir.

Matematik etkinlikleri bu düşünceyle hazırlanan etkinliklerdir. Bu etkinlikler sayesinde, çocuğa sağlam bir matematik temeli oturtulması ve çocuğun matematiği sevmesi amaçlanmaktadır.

Okul öncesi matematik çalışmaları / etkinlikleri oldukça çeşitlidir. Bu okul öncesi etkinlik örnekleri arasında en popüler olanlardan bir tanesi, renkli çubuklarla yapılan matematik etkinlikleridir. Renkli çubuk etkinliği, serbest keşfetme, örüntü oluşturma, sınıflandırma, sayma ve sayıları algılama ile tanışmalarını sağlayan önemli bir etkinliktir. Adından da anlaşılacağı gibi etkinliğin ana teması renkli çubuklardır. Etkinlikte ilk olarak renkli çubuklar sayılır, daha sonra da renklerine göre kümelendirilir. Gruplandırılmış olan çubukların hangi renkten kaç adet olduğu belirlenir. Bundan sonra ise bu çubuklarla geometrik şekiller oluşturulur ve çocukların geometrik şekilleri öğrenmesi sağlanır. Okul öncesi geometrik şekiller öğrenmek çocuğun okul hayatında da matematikte daha başarılı olmasını sağlayabilecek unsurlar arasındadır. Çocuğun hesap yeteneğini geliştirir ve bu sayede geleceğe hazırlar. Bu nedenle okul öncesi matematik etkinlikleri çeşitlerini asla pas geçmemek gerekmektedir.

Bunun yanında, çocuğunuzun matematik etkinliklerinde zorlandığını farkettiyseniz veya bu alanda çocuğunuzu daha da geliştirmek istiyorsanız özel ders seçeneğini gözden geçirmelisiniz. Evdekibakıcım ile alanında uzman kişilere ulaşabilir; çocuğunuza özel ders aldırarak daha hızlı öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri

Okul öncesi sanat etkinlikleri, okulu öncesi eğitimin önemli kısımlarından bir tanesidir. Matematik etkinlikleri gibi büyük bir öneme sahip olan okul öncesi sanat etkinliği çocuğun duygusal yönünün de gelişmesini sağlar. Sanat etkinlikleri repertuarı son derece geniştir. Genel olarak el işi çalışmaları yapılan sanat ekinliklerinde, tiyatro ve şarkı söylemek gibi etkinlikler de mevcuttur.

29 Ekim için yapılan sanat etkinlikleri çalışmaları konuya dair en güzel örneklerden bir tanesini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, öğrencinin hem hayal gücünü geliştirmesi sağlanmakta hem de el işi üzerine yatkınlığı arttırılmaktadır. Bu sanat etkinlikleri yapılırken, öğrenciler arası bir rekabet amacı güdülmemekte, tam aksine takım çalışması yapmaları sağlanmakta ve yardımlaşmayı öğrenmektedirler. Etkinlikte öğrenciler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili görselleri kullanmakta ve bununla ilgili çalışmalar meydana getirmektedirler.

Okul öncesi basit sanat etkinlikleri arasında çocuk şarkıları da bulunmaktadır. Çocuk şarkıları etkinliği ile birlikte çocuğunuz hem eğlenecek, hem de müzik yeteneğini keşfetme fırsatı yakalayacaktır. Çocuk şarkıları etkinliği ile birlikte, çocuklar hep birlikte şarkılar söyleyecek ve oldukça keyifli vakit geçireceklerdir. Pozitif anlamda güdülenmiş olan çocuklar bu sayede derslerine daha iyi adapte olabilecekler ve okula karşı bir sevgi beslemeye başlayacaklardır. Çocuk şarkıları bu nedenle çok önemlidir.

Parmak Oyunları

Parmak oyunu aktivitesi, anasınıfı etkinlikleri arasında çocukların çok keyif aldığı aktiviteler arasındadır. Çocuk şarkıları kadar öğretici ve keyifli olan bu aktivite mutlaka her çocuğa gösterilmelidir. Oldukça eğlendirici olan bu anasınıfı etkinlik çeşidi, çocuklar tarafından son derece sevilmektedir. Bu etkinliğin temelinde tekerlemeler vardır. Tekerlemeler söylenirken parmak hareketleriyle tekerlemeler desteklenmektedir.  Parmak oyunları mutlaka okul öncesi öğrencilere aşılanması gereken oyunlardan birisidir. Parmak oyunları sayesinde hem el ve ayak koordinasyonu sağlanır hem de tekerlemelerle zihin açılır.

Zihinsel Gelişim

Matematik etkinlikleri sanat etkinlikleri ve parmak oyunları gibi anaokulu etkinlikleri çocukların zihninin gelişmesini sağlar. Okul öncesi eğitimi en önemli yapan şey hiç şüphesiz yaş grubunun öğrenme yeteneğidir. 3 yaşına kadar bir insanın beyni, yetişkin bir insanın beynine göre yaklaşık 3 kat daha hızlı çalışmaktadır. Bu da bir yetişkine göre çok daha hızlı bir öğrenme sağlandığını ortaya koyar. İşte bu sebeple 3 yaşına gelinceye kadar öğrenilecek olan şeyler oldukça önemlidir. Özellikle 3 yaş son derece kritiktir.

Okul öncesi eğitimin önemi rakamlarla da desteklenebilir niteliktedir. Unutulmaması gereken en önemli şeylerden bir tanesi 7 yaşına kadar zekâ gelişiminin %70 oranında tamamlandığıdır. Bu da 0-7 yaş arasının ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterir niteliktedir. Çocuğun bu yaşına kadar elde edeceği kazanımlar, kendisine hayat boyu avantaj sağlayacaktır. Özellikle bu yaşa kadar okuma yazmayı sökmüş olan öğrencilerin, okul hayatında çok daha rahat ettiğini görmek mümkündür. Keza matematik etkinlikleri de ileride ilkokulda bu dersten korkmamasını sağlayacaktır. Sanat etkinlikleri de çocukların duyusal becerilerine katkıda bulunur.

Okul öncesi eğitimi önemli yapan şeylerin başında çocukların sosyalleşme ihtiyacı gelmektedir. Tek başına anne baba, çocuğun sosyalleşmesi ihtiyacını giderememektedirler. Okul öncesi eğitimin hayati olduğu bir ortamda, ailelerin mutlak suretle bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğun iyi bir geleceğe sahip olması, okul öncesi eğitimde doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle çocuk şarkıları, sanat etkinlikleri, parmak oyunları, matematik etkinlikleri gibi birçok okul öncesi eğitimi mutlaka çocuklara aşılamak şarttır.

Okul Öncesi Eğitimi Zorunlu Mu?

Çocukların okula adapte olma sorununu çöze okul öncesi eğitimi; gerekli altyapı oluşturulduktan sonra zorunlu hale gelecek. Bu konu ile ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 5 yaş erken çocukluk eğitiminin zorunlu hale gelmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

08.09.2020 893